Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienią najsmaczniejsze ciasta to te ze świeżymi owocami, takimi prosto z drzewa. Dawniej u naszej babci Zosi we wrześniu i październiku królowały na stole drożdżowce ze śliwkami i kruche ciasta z jabłkami. Czasami jednak babci nie starczało czasu na wyrabianie pracochłonnych ciast drożdżowych i oczekiwanie na ich wyrośnięcie. Kręciła więc proste i szybkie ciasto babkowe z jabłkami mocno polukrowane. Nam ono bardzo smakowało. W całej kuchni pachniało zaprawianymi jabłkami i cynamonem. Ciasto znikało jeszcze ciepłe.
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 23
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 870
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 76
Przepyszne danie do zrobienia w 20 minut! Pachnący czosnkiem i bazylią makaro...
Odsłon: 52
Super smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 118
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 23
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 870
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 76
Przepyszne danie do zrobienia w 20 minut! Pachnący czosnkiem i bazylią makaro...
Odsłon: 52
Super smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 118
Składniki
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Przekładamy do garnka i dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Musimy odparować jak najwięcej soku. Wyłączamy ogień i dodajemy do jabłek kaszkę mannę oraz kisiel rozpuszczony w 1/2 szklanki wody. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Blaszkę prostokątną 18 cm x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu).
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odkładamy na bok.
Miękkie masło przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, ucieramy.
Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej, aż składniki się połączą.
W międzyczasie mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do osobnej miski i łączymy z proszkiem do pieczenia.
Następnie do ciasta dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dajemy pianę z białek i delikatnie łyżką wtłaczamy ją do ciasta.
2/3 ciasta wykładamy do przygotowanej blaszki. Delikatnie układamy na nim jabłka. Następnie na jabłka wykładamy drugą część ciasta. Wyrównujemy wierzch.
Ciasto pieczemy w piekarniku na drugim poziomie od dołu przez 45-50 minut.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Następnie wierzch polewamy lukrem.
Lukier:
Białko ucieramy z cukrem pudrem w miseczce na gładką masę. Lukier ma być gęsty i lać się jak miód. Jeśli jest zbyt rzadki dodajemy trochę cukru pudru. Jeśli za gęsty odrobinę wody.
Prosty jabłecznik na cieście babkowym gotowy!