Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-08-2024
Jesienią najsmaczniejsze ciasta to te ze świeżymi owocami, takimi prosto z drzewa. Dawniej u naszej babci Zosi pod koniec sierpnia i we wrześniu królowały na stole drożdżowce ze śliwkami, kruche ciasta z jabłkami. Czasami jednak babci nie starczało czasu na wyrabianie pracochłonnych ciast drożdżowych i oczekiwanie na ich wyrośnięcie. Kręciła więc proste i szybkie ciasto babkowe z jabłkami. Nam ono bardzo smakowało. W całej kuchni pachniało zaprawianymi jabłkami i cynamonem. Ciasto znikało jeszcze ciepłe.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3966
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 380
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 75
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 337
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3966
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 380
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 75
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 337
Składniki
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy do jabłek kaszkę mannę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Blaszkę prostokątną 20 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 190 °C, góra-dół, bez termoobiegu.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odkładamy na bok. Masło przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, ucieramy. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej, aż składniki się połączą.
W międzyczasie mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do osobnej miski i łączymy z proszkiem do pieczenia. Następnie do ciasta dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dajemy pianę z białek i delikatnie łyżką wtłaczamy ją do ciasta.
Większą część ciasta wykładamy do przygotowanej blaszki. Delikatnie układamy na nim jabłka. Następnie na jabłka wykładamy drugą część ciasta. Wyrównujemy wierzch.
Ciasto pieczemy w piekarniku na drugim poziomie od dołu przez 45-50 minut.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Następnie wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Prosty jabłecznik na cieście babkowym gotowy!