Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-08-2024
Jesienią najsmaczniejsze ciasta to te ze świeżymi owocami, takimi prosto z drzewa. Dawniej u naszej babci Zosi pod koniec sierpnia i we wrześniu królowały na stole drożdżowce ze śliwkami, kruche ciasta z jabłkami. Czasami jednak babci nie starczało czasu na wyrabianie pracochłonnych ciast drożdżowych i oczekiwanie na ich wyrośnięcie. Kręciła więc proste i szybkie ciasto babkowe z jabłkami. Nam ono bardzo smakowało. W całej kuchni pachniało zaprawianymi jabłkami i cynamonem. Ciasto znikało jeszcze ciepłe.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 434
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 998
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 99
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 434
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 998
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 99
Składniki
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie dusimy razem z cukrem i cynamonem przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy do jabłek kaszkę mannę. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Blaszkę prostokątną 20 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 190 °C, góra-dół, bez termoobiegu.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odkładamy na bok. Masło przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i cukier wanilinowy, ucieramy. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej, aż składniki się połączą.
W międzyczasie mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do osobnej miski i łączymy z proszkiem do pieczenia. Następnie do ciasta dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec dajemy pianę z białek i delikatnie łyżką wtłaczamy ją do ciasta.
Większą część ciasta wykładamy do przygotowanej blaszki. Delikatnie układamy na nim jabłka. Następnie na jabłka wykładamy drugą część ciasta. Wyrównujemy wierzch.
Ciasto pieczemy w piekarniku na drugim poziomie od dołu przez 45-50 minut.
Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Następnie wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Prosty jabłecznik na cieście babkowym gotowy!