Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik na kruchym cieście
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1094
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1094
Składniki
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać cynamon, bułkę tartą oraz cukier ( jeśli jabłka będą słodkie można zmniejszyć ilość cukru lub go pominąć). Wszystko razem wymieszać i odstawić. Do miski przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodać masło, smalec, szczyptę soli, jajka, cukier i śmietanę. Wyrobić jednolite ciasto i podzielić na dwie części. Każdy kawałek ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia na ok 45 minut. Po tym czasie wyjąć jedną część ciasta. Ciasto rozłożyć na blaszce wywożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożone nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i podpiec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka. ( Jeśli jabłka puszczą dużo roku lekko odcisnąć). Drugi kawałek ciasta wyjąć z lodówki podsypać mąką i rozwałkować na wielkość blaszki. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na warstwę jabłek. Jak to zrobić można sprawdzić w filmie poniżej. Górną część ciasta nakłuć widelcem. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe polukrować. Smacznego!