Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest wspaniałe ciasto na jesienny czas, taki właśnie jabłecznik tradycyjny piekła w dawnych czasach moja ciocia. Zawsze bardzo mi smakował, więc postanowiłam go sobie przypomnieć i odkopałam przepis w starym zeszycie. Ten jabłecznik to dwie warstwy biszkoptu z dodatkiem oleju, przełożone musem jabłkowym. Na wierzchu musi być warstwa słodkiego lukru, bo bez lukru to już nie jest to samo ciasto. Dla przeciwwagi wcale nie dodaję cukru do jabłek, którymi przekładam placek, ale tutaj każdy może to zrobić po swojemu. Wiele osób woli, gdy warstwa jabłkowa też jest słodka. My jednak lubimy kontrast.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1855
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4772
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1855
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4772
Składniki
Włącz piekarnik na temperaturę 180 stopni, grzanie góra-dół.
W misie miksera (lub mikserem ręcznym) ubij na sztywno białka ze szczyptą soli.
Do sztywnej piany dodawaj po trochu cukier (i cukier waniliowy, jeśli chcesz go użyć), nie przerywając ubijania.
Następnie dodawaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
Teraz dodaj olej wraz z pastą waniliową, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec zmiksuj dokładnie, ale bardzo krótko, żeby piana z białek nie opadła.
Blaszkę o wymiarach około 22×33 cm wyłóż papierem do pieczenia (foremka może być nieco większa, a wówczas jabłecznik będzie niższy). Wylej na nią połowę ciasta i podpiecz na złoty kolor (około 20 minut). Przestudź lekko po wyjęciu, ale nie wyłączaj piekarnika, bo jeszcze będziesz go używać.
W międzyczasie wymieszaj prażone jabłka z kaszką manną i dopraw ewentualnie cukrem oraz cynamonem. Jeśli nie masz jabłek ze słoika, to antonówki, renety lub inne podobne jabłka (1,5 kg) umyj, obierz, pokrój w cienkie plasterki i rozpraż w rondlu przez kilkanaście minut, aż zaczną się rozpadać.
Na letnie podpieczone ciasto wyłóż przygotowaną masę jabłkową, a następnie wyrównaj powierzchnię jabłek.
Na to łyżką wyłóż resztę ciasta i rozprowadź równomiernie.
Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 30-40 minut, do lekkiego zrumienienia.
Z cukru pudru i 2 łyżek gorącej wody utrzyj lukier.
W razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinkę gorącej wody i jeśli chcesz – parę kropel aromatu migdałowego, który nada jabłecznikowi lekko marcepanową nutę smakową. My bardzo tę wersję lubimy.
Polukruj ciepłe ciasto wkrótce po wyjęciu z piekarnika,
a następnie pozostaw do ostudzenia.
Ciasto zostaw do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia lukru, ale zaraz potem możesz je podawać.
Jest idealne na podwieczorek i do pudełka na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Na niewielkie spotkanie w gronie przyjaciół. Na niedzielę i na środę.
A także na jesień, zimę i wiosnę, czyli na wszelkie możliwe okazje. Naprawdę warto przygotować to smaczne ciasto, a jeśli masz w słoikach gotowy mus z jabłek, to jego upieczenie staje się banalnie proste i szybkie.
Smacznego!