Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy, wypróbuje przepis poniżej. Jabłecznik z budyniem, jabłkami oraz posypany kruszonką, czy to nie brzmi zachęcająco?
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5266
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1295
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5266
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11684
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1295
Składniki
1. Do miski wsypuję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, wbijam trzy całe jajka, dodaję same dwa żółtka jajek oraz wlewam rozpuszczoną, ostudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto, następnie dzielę na połowę, jedną połowę owijam woreczkiem foliowym i chowam do zamrażalnika a drugą rozwałkowuję i wykładam dno formy. Ciasto posypuję bułką tartą.
2. Jabłka obieram, kroję w plasterki, układam na cieście. Jabłka posypuję cynamonem.
3. Do garnuszka wlewam dwie szklanki mleka, gotuję. W pozostałej ilości mleka rozpuszczam budynie z cukrem, czekam aż mleko się zagotuje i wlewam mleko z budyniami, mieszając energicznie. Masa ma być gęsta, ale nie sztywna. Gorący budyń wylewam na jabłka i rozprowadzam po całości.
4. Wyjmuję ciasto z zamrażalnika i ścieram na tarce o dużych oczkach, posypując wierzch ciasta.
5. Ciasto piekę w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C. 6. Ciasto gotowe, można posypać cukrem pudrem. 7. Smacznego.