Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i niesamowicie smaczny jabłecznik na kruchym cieście z budyniem waniliowym. Idealny smakołyk do kawy. Jest tak dobry, że z pewnością nie raz powrócisz do tego przepisu.
Tortownica 25 cm
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2316
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18073
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2051
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2316
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18073
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2051
Składniki
Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier. Zimne masło drobno posiekaj i dodaj do suchych składników. Wbij jajka. Ciasto zagnieć dłońmi.
Wyrobione ciasto podziel na dwie równe części. Uformuj z nich kule, każdą z nich owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia na około 30 minut.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne, a następnie pokrój na plasterki. Owoce przełóż do garnka, dodaj cukier i cynamon. Jabłka smaż na średnim ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aż całkowicie zmiękną.
Do miski odlej szklankę mleka i rozmieszaj w nim budynie. Pozostałą część mleka przelej do garnka, dodaj do niego cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotuj. Następnie do gotującego się mleka wlej masę budyniową. Budyń gotuj cały czas mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń zdejmij z ognia i przykryj folią spożywczą.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyściel papierem do pieczenia. Wyciągnij pierwszy kawałek ciasta z lodówki. Rozwałkuj je na kształt formy. Wylep nim spód i brzegi tortownicy. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Następnie na ciasto wyłóż podsmażone jabłka. Na górę wyłóż budyń. Drugą część ciasta rozwałkuj na placek, wytnij z niego paski. Ułóż je na górze ciasta.
Jabłecznik z budyniem piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 50 minut. Upieczony jabłecznik wystudź.