Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłecznik piekłam w blasze 23x26cm. ale można też na większej wtedy będziemy mieli bardziej cienki spód...
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 44
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 62
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2748
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 214
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 155
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 44
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 62
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2748
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 214
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 155
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę. Ja często wylepiam ciastem blachę i blachę z ciastem wstawiam do lodówki.
Jabłka obieramy ze skóry i kroimy na plasterki. Przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny; jeśli mamy kwaśne można dodać też cukier do smaku. Gotujemy, aż jabłka odparują nadmiar wody ale wciąż będą w miarę całe.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukru, a na koniec wsypujemy kokosowe wiórki.
Ciasto które mamy już w blaszce posypujemy odrobinę bułką tartą, i wykładamy jabłka. Kokosową bezę wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160oC na termoobiegu, pieczemy około przez 45 minut.