Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo fajny galaretkowiec z jabłkami. Prosty ,przede wszystkim smaczny.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 38
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31201
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 381
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1469
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 38
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31201
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 381
Sezon na szparagi w pełni, więc zajadamy się nimi na różne sposoby, najczęści...
Odsłon: 1469
Składniki
Blaszkę (30x25) wyściełamy folią spożywczą i układamy w niej herbatniki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,2 łyżki żelatyny ,po czym dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na herbatniki ,równomiernie rozprowadzamy. Na jabłkach układamy biszkopty. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Pomarańcze myjemy , przekrawamy na pół ,wyciskamy sok. Do rondelka wlewamy sok ,dodajemy skórki pomarańczowe ,cukier ,kardamon ,500 ml wody i zagotowujemy. Przecedzamy przez bardzo drobne sitko ,dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Kiedy galaretka zacznie tężeć wylewamy na masę jabłkową. Wstawiamy do lodówki ,do zupełnego stężenia galaretki.
Ciasto kroimy w kostkę.