Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na jabłka w pełni.. Oto alternatywa dla tradycyjnej szarlotki:)
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Składniki na ciasto ucieramy mikserem lub zagniatamy ręcznie. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia ( ja używam standardowej dużej blaszki, ale jeżeli ktoś lubi wyższe ciasta, może użyć mniejszej). Ciasto wykładamy na brytfannę, uprzedzam, że będzie lepić się do rąk, więc można delikatnie podsypywać mąką.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, posypujemy nimi ciasto.
Śmietany zagotowujemy i gotujemy na nich budyń, będzie miał konsystencję płynną. Do gotującego się budyniu dodajemy cukier i cukier waniliowy oraz na koniec 2-3 łyżki płatków migdałów. Gorącą masę wylewamy na jabłka.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni pieca i pieczemy przez 60 minut, wyciągamy z pieca, posypujemy pozostałymi płatkami migdałów i wkładamy jeszcze na 10 min do pieca. Ciasto pozostawiamy do wystygnięcia i wkładamy na 12 godz. do lodówki, dzięki temu masa śmietanowo- budyniowa nabiera konsystencji kremowej. Ciasto smakuje przepysznie:) Życzę smacznego!