Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wcale nie takie pracochłonne, a efekt pyszny.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326316
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12054
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16745
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5443
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326316
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12054
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16745
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5443
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i 5 łyżek mąki. Zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę posiekać z margaryną, 2 łyżkami cukru i cukrami waniliowymi.
Do wyrośniętego rozczynu dodać 2 jajka, wymieszać. Przelać do mąki, margaryny i cukrów. Wyrobić ciasto. Odstawić je na 1/2 godziny.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, wycinać spore kwadraty - w zależności od wielkości połówek jabłek.
W miejsce gniazda nasiennego nałożyć konfiturę (na zdjęciu z róży). Jabłka układać na ciasto nadzieniem do dołu (jak na zdjęciu). Posypać cynamonem. Ciasto składać jak kopertę. Odstawić na 15 minut.
Posmarować koperty rozmąconym jajkiem, posypać cukrem.
Pieć 15-20 minut w 150 stopniach, termoobieg.
Najpyszniejsze na ciepło, ale i na drugi dzień smakują wspaniale. Z podanej porcji wyszło nam 18 szt.
Smacznego!