Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wcale nie takie pracochłonne, a efekt pyszny.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16844
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 319
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 841
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23851
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16844
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 319
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 841
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23851
Składniki
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i 5 łyżek mąki. Zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę posiekać z margaryną, 2 łyżkami cukru i cukrami waniliowymi.
Do wyrośniętego rozczynu dodać 2 jajka, wymieszać. Przelać do mąki, margaryny i cukrów. Wyrobić ciasto. Odstawić je na 1/2 godziny.
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne.
Ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, wycinać spore kwadraty - w zależności od wielkości połówek jabłek.
W miejsce gniazda nasiennego nałożyć konfiturę (na zdjęciu z róży). Jabłka układać na ciasto nadzieniem do dołu (jak na zdjęciu). Posypać cynamonem. Ciasto składać jak kopertę. Odstawić na 15 minut.
Posmarować koperty rozmąconym jajkiem, posypać cukrem.
Pieć 15-20 minut w 150 stopniach, termoobieg.
Najpyszniejsze na ciepło, ale i na drugi dzień smakują wspaniale. Z podanej porcji wyszło nam 18 szt.
Smacznego!