Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna krucha tarta z nadzieniem jabłkowym pod bezową pierzynką.
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Składniki
Z 250g mąki, 100g cukru, 2 żółtek, 125g masła i wody zagniatamy gładkie kruche ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki, a potem na niezbyt cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło (2 łyżeczki). Wrzucamy jabłka i smażymy przez ca 5 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową (opcjonalnie), cukier, mąkę i smażymy kolejne 2 minuty.
Schłodzone ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez kwadrans w temp. 180C. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe i pieczemy kolejne 15-20 minut.
Z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier (120g) w trakcie ubijania, a na końcu dodajemy ocet. Gotową bezę wykładamy na warstwę owoców, rozprowadzając cieniutko po całej powierzchni.
Całość wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150C. Pieczemy ca 20 minut lub do momentu aż beza z białej zrobi się kremowa, a z wierzchu będzie miała lekko popękaną chrupiącą skorupkę.