Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć kochani!!! Zapraszam Was dzisiaj na pyszne ciastka z jabłkami do których zrobienia wykorzystamy ciasto francuskie. Ciastka te przygotowuje się bardzo szybko i łatwo, a po upieczeniu pięknie prezentują się na stole i wybornie smakują.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18455
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9507
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 344
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18455
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9507
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4078
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 344
Składniki
Zaczynamy od obrania wcześniej umytych jabłek. Jabłka kroję na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne oraz wszystkie twarde części. Następnie delikatnie skrapiam je sokiem z cytryny, tak by nie ściemniały. Każdą ćwiartkę kroję na plasterki, a później w drobną kosteczkę.
Rozwijam arkusz ciasta francuskiego i dzielę go na 6 równych kwadratów. najpierw przecinam go wzdłuż, a następnie odmierzam równe odległości unosząc róg ciasta i przykładając go równo do wykonanego przed chwilą nacięcia.
Tępą stroną noża zaznaczam ukośną linię na każdym kwadracie i jedną połówkę ciasta nacinam kilkakrotnie.
Do pokrojonych w kosteczkę jabłek dodaję cukier i dokładnie mieszam. Jeżeli lubicie, możecie też dodać cynamon.
Na każdą nieponacinaną połówkę kwadratu ciasta kładziemy sporą porcję jabłek. Na koniec dokładamy też po kilka rodzynek.
Jajko rozbełtałam w miseczce i za pomocą pędzelka smaruję nim dwa brzegi każdego ciastka – to wokół nałożonego nadzionka. To daje pewność, że ciasto dobrze się sklei. Chwytam bowiem teraz za przeciwległy róg kwadratu i składam go wzdłuż przekątnej, dociskam dokładnie brzegi. Na koniec brzeg przyciskam jeszcze ząbkami widelca. Wiem teraz , że brzegi są dobrze sklejone i dodatkowo powstaje dekoracyjny wzór na ciastku.
Trójkąty ostrożnie przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Między ciastkami zostawiam przerwy, ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia trochę nam urośnie. Każde cisto smaruję z wierzchu rozbełtanym jajkiem i blaszkę wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Podczas pieczenia podglądam i wyjmuję w momencie, gdy ciasto stanie się złote.
Gotowe ciasteczka są z wierzchu bardzo chrupiące, natomiast w środku znajduje się słodkie, miękkie, rozpływające się w ustach nadzienie z jabłek. gdy ciasteczka troszkę przestygną, można przyprószyć je cukrem pudrem. Ja najbardziej lubię je jeść na ciepło, ale zimne też smakują przepysznie!