Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można powiedzieć, że to swego rodzaju tarta z jabłkami.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1924
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1618
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2557
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1924
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1618
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2557
Składniki
Jabłka umyć, pociąć na plasterki (nie obierać). Z każdego plasterka wyciąć gniazdo nasienne. Blaszkę na tartę posmarować margaryną, ułożyć ciasto, docisnąć i obciąć jego wystające kawałki. Spód nakłuć kilkakrotnie widelcem. Na cieście ułożyć warstwami plasterki jabłek. Posypać jabłka cynamonem. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika. Śmietanę utrzeć z żółtkiem, dodać cukier, wymieszać. Rodzynki namoczyć w soku z cytryny lub w kwasku cytrynowym rozpuszczonym w wodzie gotowanej (łyżeczka kwasku : 3 łyżki wody). Zapiekankę wyjąć z piekarnika po 20 minutach pieczenia, zalać sosem śmietanowym, posypać rodzynkami. Włożyć ponownie do piekarnika na kolejne 20 minut.
Smacznego :)