Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepsze są na ciepło na deser lub śniadanie :)
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5666
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 571
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 54
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5666
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 98
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 571
Składniki
Jabłka obieramy albo nie. Zależy jak kto woli. Kroimy w grubsze plastry, mi wyszło 6 sztuk, bo tyle mniej więcej się mieści na arkuszu ciasta. Ze środka każdego plastra wydrążamy pestki i twarde części, dzięki czemu powstanie nam otwór na konfiturę. Tak przygotowane jabłka rozkładamy na cieście i wykrawamy z niego kwadraty, tak jak widać na zdjęciu. Do każdego otworu nakładamy większą ilość konfitur w moim przypadku jest to żurawina. (jeden plasterek taki koślawy wyszedł, no ale trudno :)
Rogi ciasta zawijamy do środka sklejając lekko, podczas pieczenia i tak ciasto się rozszerzy.
Smarujemy po wierzchu masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Nagrzewamy piekarnik do 200-210 st. C, i pieczemy 25 minut. Na podwieczorek w sam raz.