Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny zdrowy deser, minimum pracy, maksimum smaku - bez glutenu, bo bez mąki :) podawany na ciepło świetnie zastępuje szarlotkę :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11266
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4938
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1124
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9808
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1456
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11266
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4938
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1124
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9808
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1456
Składniki
jabłka myję, nacinam w krzyżyk przy ogonku, drążę i pozbywam się gniazd nasiennych, ale nie przebijam na wylot, delikatnie wyjmuję środek z pestkami. W powstały "krater" w jabłku wciskam (mrożone) owoce żurawiny tak, by lekko rozpychały jabłko. Posypuję połową cynamonu. Piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni, funkcja góra-dół.
Po wyłączeniu piekarnika, czekam jakieś 5 minut i dopiero wyjmuje jabłka. Odchylam skórkę , delikatnie, staram się bez miąższu. Posypuje resztą cynamonu i podaję w tym naczyniu, w którym się piekło. Na dnie naczynia zbiera się sok, słodziutki z kwaskową nutką - polewam nim jabłka. To jest mega pyszne! Dzieci lubią gdy jabłka polane są dodatkowo łyżka miodu lub syropu klonowego - już po upieczeniu.