Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ładnie prezentujące się i smaczne róże.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 73
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 64
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 198
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 73
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 64
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 198
Składniki
Wodę zagotować z sokiem z cytryny. Jabłka umyć, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki. Włożyć je do garnka z wodą i delikatnie przemieszać aby pokryły się zalewą. Zakryć garnek pokrywką i zostawić tak na około 5 minut aż plasterki zmiękną. Potem odsączyć je na sicie. Ciasto pokroić na 6 pasków ( od węższej strony ). Każdy pasek posmarować rozcieńczonym dżemem i wzdłuż paska z jednej strony kłaść plasterki jabłek tak aby zachodził jeden na drugi i aby wystawały trochę ponad ciasto ale nie za dużo bo będą wysuwać się podczas zwijania ). Na końcach zostawić trochę wolnego beż jabłka. Pasek bez jabłka założyć na ten z jabłkiem i zawinąć delikatnie ruloniki co w efekcie utworzy różę. Tak przygotowane ciasta włożyć do wgłębień formy do pieczenia. Piec 25-30 minut zakryte folią aluminiową w temperaturze 200 stopni a potem zdjąć folię i piec jeszcze około 8 minut kontrolując aby jabłka się nie spaliły. Upieczone róże delikatnie wyjąć na kratkę i przestudzone oprószyć cukrem pudrem.