Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiedy dostępne są świeże jagody, można przygotować przepyszne drożdżóweczki, nadziane słodziutkimi jagódkami! Drożdżowe bułeczki, jagodzianki, zawsze się udają - te puszyste, pulchne ciastka są znakomite nawet na przekąskę. Zobaczcie nasz najlepszy przepis na jagodzianki. Zdziwicie się, jak szybko i małym kosztem można przygotować wasze ulubione domowe drożdżówki!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2287
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1411
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 519
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3569
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1255
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2287
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1411
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 519
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3569
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1255
Składniki
Z drożdży, 1 łyżki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka przygotować rozczyn, odstawić na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować.
Wymieszać w dużym naczyniu pozostałe składniki: mąkę pszenną, pozostały cukier, pozostałe mleko, rozpuszczone i przestudzone masło, sól i jajko, na koniec dodać rozczyn. Wyrobić ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby je odgazować , lekko zagnieść, razie potrzeby podsypując mąką i rozwałkować.
Z rozwałkowanego ciasta za pomocą małej miseczki wycinać kółka, na każdym kłaść 1-2 łyżeczki jagód (jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich wcześniej) i formować bułeczki.
Uformowane bułeczki układać łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, odstawić na 15 minut do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika za pomocą pędzelka posmarować jagodzianki mlekiem.
Piec bułki w 190 stopniach przy grzaniu góra-dół aż nabiorą złotego koloru około 20 minut.
Wystudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.