Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co roku piekę jagodzianki czyli drożdżowe bułeczki z jagodami. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Z tego przepisu wychodzą dwa duże talerze jagodzianek! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zachęcam do wypróbowania :-)
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8444
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2955
Polecam.
Odsłon: 1697
Polecam.
Odsłon: 491
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8444
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2955
Polecam.
Odsłon: 1697
Polecam.
Odsłon: 491
Składniki
Drożdże rozrobić z cukrem, mlekiem i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie do miski przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Zrobić dołek w mące i wlać wyrośnięte drożdże. Dodać żółtka, jajka, startą skórkę z cytryny i wyrobić ciasto ręką. Następnie ciasto podlać letnim mlekiem (nie może być gorące!). Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną i przestudzoną margarynę. Ciasto dokładnie jeszcze raz wyrobić i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Jagody wymieszać z cukrami wanilinowymi i mąką ziemniaczaną (w tym przepisie użyłam mrożonych jagód). Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować oraz wyciąć krążki. Do środka dać jagody, uformować kulki - tak jak na pączki. Układać jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia tak na 25 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C do zarumienienia. Smacznego!