Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co roku piekę jagodzianki czyli drożdżowe bułeczki z jagodami. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Z tego przepisu wychodzą dwa duże talerze jagodzianek! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zachęcam do wypróbowania :-)
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
Drożdże rozrobić z cukrem, mlekiem i łyżką mąki, odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie do miski przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Zrobić dołek w mące i wlać wyrośnięte drożdże. Dodać żółtka, jajka, startą skórkę z cytryny i wyrobić ciasto ręką. Następnie ciasto podlać letnim mlekiem (nie może być gorące!). Pod koniec wyrabiania dodać roztopioną i przestudzoną margarynę. Ciasto dokładnie jeszcze raz wyrobić i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Jagody wymieszać z cukrami wanilinowymi i mąką ziemniaczaną (w tym przepisie użyłam mrożonych jagód). Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować oraz wyciąć krążki. Do środka dać jagody, uformować kulki - tak jak na pączki. Układać jagodzianki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia tak na 25 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C do zarumienienia. Smacznego!