Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka to bardzo popularny i efektowny deser. Często jednak rezygnujemy z jej przyrządzenia w obawie o nieumiejętne wykonanie ciasta. Idealne ciasto na karpatkę jest lekkie, chrupiące i mocno pofałdowane. Dzięki poniższemu przepisowi dowiesz się, jak zrobić ciasto na karpatkę, by cieszyła smakiem i widokiem.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 111
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 111
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Składniki
W garnku rozpuść masło z wodą lub mlekiem. Gdy mieszanina się zagotuje, zacznij (po 1 łyżce) dodawać przesianą mąkę – stale mieszaj ciasto, by nie było grudek. Dokładnie wymieszaj i odstaw w momencie, gdy masa łatwo odchodzi od ścianek garnka.
Po całkowitym ostygnięciu masy, wbij do niej jajka – jedno po drugim, cały czas mieszając. Ciasto powinno stać się gładkie, lekko lepkie i bez grudek. Podziel je na 2 części. Przygotuj 2 formy do ciasta (23 × 33 cm) i wyłóż je papierem do pieczenia. Rozłóż jedną część ciasta w blaszce i wyrównaj powierzchnię nożem lub szpatułką. Jeśli ciasto się klei – nie martw się, to dobrze. Do drugiej blachy wyłóż 2 część ciasta i także rozsmaruj.
Wstaw pierwszą foremkę do pieca nagrzanego do 200°C i piecz przez 25-30 minut, aż ciasto stanie się lekko złote. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia! Następnie wyjmij do ostygnięcia i powtórz z drugą blachą. Pozostaw do ostygnięcia, po czym przełóż ciasto kremem.