Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karpatka to bardzo popularny i efektowny deser. Często jednak rezygnujemy z jej przyrządzenia w obawie o nieumiejętne wykonanie ciasta. Idealne ciasto na karpatkę jest lekkie, chrupiące i mocno pofałdowane. Dzięki poniższemu przepisowi dowiesz się, jak zrobić ciasto na karpatkę, by cieszyła smakiem i widokiem.
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 66
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6819
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 66
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6819
Składniki
W garnku rozpuść masło z wodą lub mlekiem. Gdy mieszanina się zagotuje, zacznij (po 1 łyżce) dodawać przesianą mąkę – stale mieszaj ciasto, by nie było grudek. Dokładnie wymieszaj i odstaw w momencie, gdy masa łatwo odchodzi od ścianek garnka.
Po całkowitym ostygnięciu masy, wbij do niej jajka – jedno po drugim, cały czas mieszając. Ciasto powinno stać się gładkie, lekko lepkie i bez grudek. Podziel je na 2 części. Przygotuj 2 formy do ciasta (23 × 33 cm) i wyłóż je papierem do pieczenia. Rozłóż jedną część ciasta w blaszce i wyrównaj powierzchnię nożem lub szpatułką. Jeśli ciasto się klei – nie martw się, to dobrze. Do drugiej blachy wyłóż 2 część ciasta i także rozsmaruj.
Wstaw pierwszą foremkę do pieca nagrzanego do 200°C i piecz przez 25-30 minut, aż ciasto stanie się lekko złote. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia! Następnie wyjmij do ostygnięcia i powtórz z drugą blachą. Pozostaw do ostygnięcia, po czym przełóż ciasto kremem.