Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienna rosa to pyszne i odrobinę magiczne ciasto, na którym pojawiają się charakterystyczne kropelki rosy po całkowitym ostudzeniu.
wymiary formy: 25x35 cm
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 122
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1819
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14463
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19546
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 122
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1819
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14463
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19546
Składniki
Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia w średniej misce.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, miksując dobrze po każdym. Na końcu dołóż śmietanę i mąkę, miksując krótko do połączenia.
Masę przelej do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Żurawinę wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Owoce rozsyp równomiernie na wierzchu ciasta.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Białka ubij mikserem na wysokich obrotach. Gdy piana stanie się sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując.
Ubijaj bezę tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie gęsta, lśniąca i sztywna.
Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
Na podpieczony spód równomiernie rozłóż bezę, dobrze dociskając ją do brzegów, by nie było żadnych przerw.
Zmniejsz temperaturę do 150 st. Celsjusza i wstaw ciasto ponownie do pieca na kolejne 30 minut.
Po upieczeniu ciasta zostaw je w piecu przy uchylonych drzwiczkach na 1-2 godziny.
Jesienną rosę krój po całkowitym ostudzeniu. Charakterystyczne kropelki zaczną się pojawiać w miarę stygnięcia ciasta.