Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienna rosa to pyszne i odrobinę magiczne ciasto, na którym pojawiają się charakterystyczne kropelki rosy po całkowitym ostudzeniu.
wymiary formy: 25x35 cm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12710
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1440
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13885
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5799
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12710
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1440
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13885
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5799
Składniki
Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia w średniej misce.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, miksując dobrze po każdym. Na końcu dołóż śmietanę i mąkę, miksując krótko do połączenia.
Masę przelej do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Żurawinę wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Owoce rozsyp równomiernie na wierzchu ciasta.
Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut.
Białka ubij mikserem na wysokich obrotach. Gdy piana stanie się sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas miksując.
Ubijaj bezę tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie gęsta, lśniąca i sztywna.
Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
Na podpieczony spód równomiernie rozłóż bezę, dobrze dociskając ją do brzegów, by nie było żadnych przerw.
Zmniejsz temperaturę do 150 st. Celsjusza i wstaw ciasto ponownie do pieca na kolejne 30 minut.
Po upieczeniu ciasta zostaw je w piecu przy uchylonych drzwiczkach na 1-2 godziny.
Jesienną rosę krój po całkowitym ostudzeniu. Charakterystyczne kropelki zaczną się pojawiać w miarę stygnięcia ciasta.