Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z dużą ilością pachnących cynamonem jabłek, które przykryte są warstwą kruchego ciasta. No czego można chcieć więcej? Bardzo polecam przepis, jest prosty w wykonaniu a ja łka można przygotować dzień wcześniej dzięki temu ciasto powstanie raz dwa. Cały Filmik krok po kroku znajdziesz na kanale YouTube oraz na instagramie gdzie jest więcej przepisów. Słodkich wypieków.
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2661
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 1045
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2661
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 1045
Składniki
Wszystkie suche składniki na ciasto połącz ze sobą. Dodaj żółtka, śmietanę oraz masło starte na tarce o dużych oczkach. Posiekaj nożem, następnie zagnieć w kulkę uzyskując gładkie i jednolite ciasto. Podziel na dwie części ⅔ i ⅓. Owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i umieść w misce. Dodaj sok cytryny, cukier, całe goździki, cukier waniliowy, gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj. Na rozgrzane masło wrzuć jabłka i duś na małym ogniu aż cukier się rozpuści a owoce zaczną wytrącać sok. Kiedy część jego odparuje a jabłka zaczną rozpadać się na mniejsze kawałki cienkim strumieniem wlej wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotuj tylko do zgęstnienia. Jeśli chcesz otrzymać luźniejszą konsystencję, dodaj mniej mąki ziemniaczanej lub całkowicie pomiń ten krok. Zostaw do ostudzenia.
Większą część schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim wcześniej wysmarowaną formę masłem łącznie z brzegami. Ponakłuwaj widelcem. Posyp kaszą manną i wyłóż jabłka Wyrównaj lekko ugniatając. Formę z ciastem włóż do lodówki na czas przygotowania drugiej porcji ciasta.
Rozwałkuj i wycinaj foremką kształt kwiatków ( duże 16szt, małe 24szt.). Wycięte wzory z ciasta poukładaj na jabłkach sklejając je z bokami. Tak przygotowaną tartę schładzaj w lodówce jeszcze 20 minut. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C piecz ok, 45 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto z góry będzie się szybko przypiekać, przykryj papierem do pieczenia. Słodkich chwil.