Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z dużą ilością pachnących cynamonem jabłek, które przykryte są warstwą kruchego ciasta. No czego można chcieć więcej? Bardzo polecam przepis, jest prosty w wykonaniu a ja łka można przygotować dzień wcześniej dzięki temu ciasto powstanie raz dwa. Cały Filmik krok po kroku znajdziesz na kanale YouTube oraz na instagramie gdzie jest więcej przepisów. Słodkich wypieków.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28375
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28375
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Wszystkie suche składniki na ciasto połącz ze sobą. Dodaj żółtka, śmietanę oraz masło starte na tarce o dużych oczkach. Posiekaj nożem, następnie zagnieć w kulkę uzyskując gładkie i jednolite ciasto. Podziel na dwie części ⅔ i ⅓. Owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i umieść w misce. Dodaj sok cytryny, cukier, całe goździki, cukier waniliowy, gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj. Na rozgrzane masło wrzuć jabłka i duś na małym ogniu aż cukier się rozpuści a owoce zaczną wytrącać sok. Kiedy część jego odparuje a jabłka zaczną rozpadać się na mniejsze kawałki cienkim strumieniem wlej wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotuj tylko do zgęstnienia. Jeśli chcesz otrzymać luźniejszą konsystencję, dodaj mniej mąki ziemniaczanej lub całkowicie pomiń ten krok. Zostaw do ostudzenia.
Większą część schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim wcześniej wysmarowaną formę masłem łącznie z brzegami. Ponakłuwaj widelcem. Posyp kaszą manną i wyłóż jabłka Wyrównaj lekko ugniatając. Formę z ciastem włóż do lodówki na czas przygotowania drugiej porcji ciasta.
Rozwałkuj i wycinaj foremką kształt kwiatków ( duże 16szt, małe 24szt.). Wycięte wzory z ciasta poukładaj na jabłkach sklejając je z bokami. Tak przygotowaną tartę schładzaj w lodówce jeszcze 20 minut. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180°C piecz ok, 45 minut do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto z góry będzie się szybko przypiekać, przykryj papierem do pieczenia. Słodkich chwil.