Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
3 lata minęły jak jeden dzień, można rzecz to właśnie 18 Października został postawiony blog i tak się zaczęło, dlatego starałem się zrobić coś wyjątkowego i myślę, że sprostałem temu zadaniu ;)
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 130
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 461
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 130
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 461
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy te drugie na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy ciemnym rumem. Pulpę z mango miksujemy z mascarpone i z ostudzonym solonym karmelem. Wykładamy na spód, przykrywamy blatem. W rondelku zagotowujemy wszystkie owoce, dodajemy agar i blendujemy na gładką masę, przelewamy przez sito, w celu pozbycia się pestek z malin. Przykrywamy kolejnym blatem. Miksujemy masło z orzechowe z mascarpone i cukrem pudrem. Wykładamy i przykrywamy ostatnim blatem. Wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę do ostudzenia i stężenia mas. Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia. Wszystkie składniki (oprócz barwnika) tynku wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej masy, wtedy dodajemy barwnik i odstawiamy do lodówki najlepiej patrzyć co 20 minut, czy masa już nadaje się do rozsmarowywania. Tort smarujemy z wierzchu dookoła tynkiem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Zabieramy się za duszki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy partiami cukier, najlepiej po łyżce i ubijamy do momentu aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezę przekładamy do rękawa i wyciskamy na blachę. Suszymy godzinę w piekarniku 100 stopni i przy uchylonych drzwiczkach kolejne 40 minut. Bierzemy wykałaczkę i maczamy koniec, rysujemy oczka i buzię duszków. Wylewamy karmel na wierzch i staramy się zrobić drobne strużki. Dekorujemy duszkami i popcornem. Smacznego!