Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj serwuję bardzo smaczne ciasto jogurtowe z rabarbarem które upiekłam na moje kolejne urodziny. Ciasto zasmakowało jak domownikom tak i zgromadzonym gościom i szybko zniknęło ze stołu.
blaszka , papier do pieczenia, garnek do rozpuszczenia galaretek,
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3811
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 628
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3823
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 392
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 742
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3811
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 628
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3823
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 392
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 742
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku na przemian z cukrem cały czas miksując , następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i drewnianą łyżką mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 40 minut (najlepiej do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przeciąć na dwa płaty, góra cieńsza a spód grubszy. Spód biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki, nasączyć ponczem z wody wymieszanej z sokiem z cytryny i cukru. Blaszka wielkości 34/25. Zielone galaretki rozpuścić w 800 ml. gorącej wody, tak samo rozpuścić galaretki truskawkowe. Do 1/2 litra jogurtu dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną w 1/4 szklanki. gorącej wody żelatynę (3 łyżeczki). Masę odłożyć do lekkiego stężenia a następnie rozłożyć na biszkopcie i włożyć do lodówki. Rabarbar po oczyszczeniu i pokrojeniu włożyć do garnka dodać cukier i zagotować mieszając co jakiś czas, gdy rabarbar puści sok zdjąć z ognia i zmiksować tak aby zostały drobne kawałki rabarbaru. Ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Do gorącego rabarbaru dodać 2 łyżki żelatyny i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Rabarbar połączyć z zieloną galaretką a następnie rozprowadzić na masie jogurtowej. Do pozostałego jogurtu dodać cukier do smaku i 8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklance gorącej wody. Masę jogurtową rozprowadzić na masie rabarbarowej, następnie rozłożyć oczyszczone ze szypułek , opłukane, osuszone i przekrojone na połówki truskawki. Całość zalać lekko tężejącą truskawkową galaretką. Włożyć na 2 - 3 godziny do lodówki.