Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj serwuję bardzo smaczne ciasto jogurtowe z rabarbarem które upiekłam na moje kolejne urodziny. Ciasto zasmakowało jak domownikom tak i zgromadzonym gościom i szybko zniknęło ze stołu.
blaszka , papier do pieczenia, garnek do rozpuszczenia galaretek,
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8164
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1174
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4548
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 578
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8164
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1174
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4548
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 578
Składniki
Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku na przemian z cukrem cały czas miksując , następnie przesiewamy obie mąki wymieszane z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i drewnianą łyżką mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 40 minut (najlepiej do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przeciąć na dwa płaty, góra cieńsza a spód grubszy. Spód biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki, nasączyć ponczem z wody wymieszanej z sokiem z cytryny i cukru. Blaszka wielkości 34/25. Zielone galaretki rozpuścić w 800 ml. gorącej wody, tak samo rozpuścić galaretki truskawkowe. Do 1/2 litra jogurtu dodać cukier do smaku oraz rozpuszczoną w 1/4 szklanki. gorącej wody żelatynę (3 łyżeczki). Masę odłożyć do lekkiego stężenia a następnie rozłożyć na biszkopcie i włożyć do lodówki. Rabarbar po oczyszczeniu i pokrojeniu włożyć do garnka dodać cukier i zagotować mieszając co jakiś czas, gdy rabarbar puści sok zdjąć z ognia i zmiksować tak aby zostały drobne kawałki rabarbaru. Ponownie zagotować i zdjąć z ognia. Do gorącego rabarbaru dodać 2 łyżki żelatyny i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Rabarbar połączyć z zieloną galaretką a następnie rozprowadzić na masie jogurtowej. Do pozostałego jogurtu dodać cukier do smaku i 8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklance gorącej wody. Masę jogurtową rozprowadzić na masie rabarbarowej, następnie rozłożyć oczyszczone ze szypułek , opłukane, osuszone i przekrojone na połówki truskawki. Całość zalać lekko tężejącą truskawkową galaretką. Włożyć na 2 - 3 godziny do lodówki.