Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jogurtowe ciasto z żurawiną"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 111
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 125
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 111
Składniki
Świeżą żurawinę umyj w miseczce, kilkakrotnie zmieniając wodę i osącz na sicie. Mrożoną rozmroź, osącz z nadmiaru soku. Posyp 1 łyżką mąki, delikatnie wymieszaj
Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do drugiej wbij jajka, dodaj kilka kropli aromatu waniliowego lub cukier wanilinowy oraz cukier i utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dolewaj jogurt oraz olej.
W następnej kolejności do mokrych składników stopniowo dodawaj suche, nadal ucierając mikserem. Na koniec dodaj żurawinę i całość delikatnie wymieszaj szpatułką.
Podłużną foremkę (keksówkę) wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw formę z ciastem, piecz 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudź w uchylonym piekarniku. Gdy będzie zimne, wierzch oprósz cukrem pudrem.
80 minut Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie