Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Jogurtowe jagodzianki
  • Ciasta
  • Przepis na

Jogurtowe jagodzianki

08.07.2022 Odsłon: 13502
5.0 (44 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na puszyste, jogurtowe jagodzianki. Przygotowanie bułeczek jest bajecznie proste, nie pękają, a praca z jogurtowym ciastem drożdżowym to czysta przyjemność. Jagodzianki są mięciutkie i puszyste, i na dodatek niesamowicie pachną. Podstawą ich smaku są oczywiście skryte w środku borówki; same w sobie nie są specjalnie słodkie, więc jeśli wolicie, koniecznie przygotujcie do nich lukier.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1869

do 30 min 30 min
10
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 216

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kluseczki z truskawkami

Dania główne Kluseczki z truskawkami

Polecam, pychota.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Ryż
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Płatki
  • Kluski
  • Dla zdrowia

Odsłon: 617

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 5014

do 15 min 15 min
18
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7873

do 15 min 15 min
11
fafiatko
fafiatko
Sałatki

Surówka z rzodkwi białej

Sałatki Surówka z rzodkwi białej

Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.

  • Azjatycka
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Surówki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 511

do 15 min 15 min
16
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1869

do 30 min 30 min
10
KORAL
KORAL
Śniadania

Jajka sadzone w młodej kapuście

Śniadania Jajka sadzone w młodej kapuście

Pysznie jajka w aromatycznym cieście kapuścianym. Taką wersję uwielbiają dzie...

  • Impreza
  • Grill
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Tymianek
  • Jajka

Odsłon: 216

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Kluseczki z truskawkami

Dania główne Kluseczki z truskawkami

Polecam, pychota.

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Ryż
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Płatki
  • Kluski
  • Dla zdrowia

Odsłon: 617

do 15 min 15 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 5014

do 15 min 15 min
18
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 7873

do 15 min 15 min
11
fafiatko
fafiatko
Sałatki

Surówka z rzodkwi białej

Sałatki Surówka z rzodkwi białej

Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.

  • Azjatycka
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Surówki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 511

do 15 min 15 min
16
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Jogurtowe jagodzianki
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
5-6 osób

Składniki

Ciasto
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 4 łyżki (40 g) cukru
  • 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
  • Płaska łyżeczka soli
Nadzienie
  • 200 g jagód lub borówek
  • 2 łyżki (30 g) cukru pudru
  • 1 łyżka (15 g) mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1

Do dużej miski wsyp 500 g mąki pszennej, 40 g drobnego białego cukru, łyżeczkę soli i jedno opakowanie drożdży instant. Zawartość miski krótko przemieszaj za pomocą trzepaczki do równego rozprowadzenia składników.

2

Zrób niewielkie zagłębienie w mące i wlej w nie 100 ml lekko ciepłego mleka. Następnie dodaj 200 g jogurtu greckiego i jedno duże jajko. Zawartość miski delikatnie wymieszaj za pomocą sylikonowej szpatułki do wstępnego połączenia składników.

3

Dodaj do ciasta 50 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Ciasto ponownie wymieszaj krótko za pomocą sylikonowej szpatułki, tylko do wchłonięcia tłuszczu. Zacznij wyrabiać ciasto dłonią: najpierw w misce, aż cala mąka połączy się z ciastem, a następnie na blacie, do osiągnięcia gładkiej konsystencji. Wyrabianie ciasta w ten sposób zajmie około 10 minut, więc potrzebna będzie odrobina cierpliwości i siły.

4

Kiedy ciasto jest już gładkie, uformuj je w kulę i przełóż do lekko naoliwionej miski. Obróć nim kilka razy, żeby pokryć powierzchnię kuli tłuszczem z każdej strony. Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 1 – 2 godziny, zależnie od temperatury powietrza, do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

5

Pod koniec wyrastania ciasta przygotuj nadzienie jagodzianek. Do 200 g jagód lub borówek amerykańskich dodaj dwie łyżki cukru pudru i łyżkę mąki ziemniaczanej. Zawartość miski delikatnie wymieszaj.

6

Uformuj bułeczki. Przełóż ciasto na blat i delikatnie wybij z niego powietrze, a następnie ukształtuj w długi walec o długości mniej więcej 36 cm. Podziel na 12 w miarę równych części. Każdy kawałek ciasta uformuj w niewielką kulkę. Na początku zawiń je do środka, następnie połącz je od spodu, zagniatając delikatnie miejsce łączenia i roluj krótko na blacie do uzyskania okrągłego kształtu. Po uformowaniu wszystkich części ciasta przykryj je kawałkiem folii spożywczej, żeby nie wysychały w trakcie nadziewania bułeczek.

7

Każdy tak uformowany kawałek ciasta delikatnie rozgnieć na blacie do uzyskania placuszka o grubości mniej więcej 0.5 cm. Blatu nie podsypuj mąką. Na tak przygotowany mały płat ciasta wyłóż łyżkę owoców wraz z cukrem i mąką. Uważaj, żeby nie przeładować bułeczek owocami, bo mogą pękać w trakcie pieczenia. Ciasto zamknij szczelnie nad owocami i uformuj je w podłużny kształt.

8

Ukształtowane bułeczki ułóż w równych odstępach na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i przykryj kawałkiem folii spożywczej na czas nagrzewania piekarnika. Kiedy piekarnik jest nagrzany, posmaruj każdą drożdżówkę odrobiną mleka lub roztrzepanego jajka.

9

Jagodzianki piecz w piekarnika rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 15 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru.

10

Gotowe bułeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia na około 5 minut, po czym przełóż je na kratkę i wystudź całkowicie. Wystudzone jagodzianki posyp obficie cukrem pudrem lub ozdób lukrem.

11

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki