Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pod chrupiącą maślaną kruszonką kryje się mięciutkie, puchate i wilgotne ciasto z kawałkami orzeźwiającego rabarbaru.
Składniki
Jogurt (1 łyżkę odłożyć), jajka, olej, ksylitol, sok i skórkę z cytryny roztrzepać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników, wymieszać łyżką (grudki mogą pozostać). Do 1/3 części ciasta dodać kakao i łyżkę jogurtu, wymieszać. Blachę (23x33cm) wyłozyć papierem, wylać 1/3 ciasta białego i całe kakaowe, tworząc kleksy. Na cieście rozłożyć połowę rabarbaru. Na rabarbar wylać pozostałe ciasto, rozsmarować go równomiernie, z wierzchu wyłożyć pozostały rabarbar. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami, kruszonką posypać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35min. w temp. 160stC (termoobieg) do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, studzić najpierw w blasze, następnie przenieść na kratkę. Smacznego!