Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jogurtowiec z galaretkami to banalnie prosty i efektowny deser na bazie jogurtu i kolorowych galaretek. Pyszny i orzeźwiający . Moje córeczki bardzo lubią takie desery. To deser idealny zarówno dla małych jak i dużych łakomczuchów. Z galaretkowymi serduszkami doskonały pomysł także na Walentynki, Dzień Mamy i każdą inną okazję.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5277
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5277
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5054
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1301
Składniki
1. biszkopt: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i budyniem, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając oraz stopniowo pozostałe składniki. Napełniamy wysmarowana odrobina oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy. 2. galaretkowe serduszka: Następnie rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 250 ml gorącej wody i zostawiamy do stężenia. Ja rozpuściłam w garnku o średnicy 18 cm. Gdy galaretka stężeje wycinamy serduszka ( ilość w zależności od wielkości naszych foremek, u mnie 8), a resztę galaretki kroimy w kostkę. 3. masa: Galaretkę cytrynową z żelatyną rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy. Gdy galaretka przestygnie miksujemy razem z jogurtem na gładka masę, następnie wrzucamy kawałki czerwonej galaretki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy aż zacznie lekko tężeć. 4. Drugą galaretkę cytrynową ( na wierzch) rozpuszczamy 250 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. 5. Na gotowy biszkopt wylewamy tężejącą masę jogurtową. Na wierz układamy galaretkowe serduszka i zalewamy tężejącą galaretką cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki, najlepiej na kilka godzin. :) Smacznego!
Jogurtowiec z galaretkami