Ciasto na biszkopcie japońskim, dwukolorowym. Ciasto z kremem jogurtowym, owocami i galaretką. Ciasto winne, idealne na upały, pyszne.
Jogurtowiec z porzeczką, ananasem i galaretką
Składniki
- CIASTO JAPOŃSKIE:
- -9 żółtek -60 g. cukru -sok z 1/2 cytryny -160 g. mąki
- -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -75 g. mleka -90 g. oleju
- -9 białek+szczypta soli -150 g. cukru -2 łyżki kakao
- DO NASĄCZENIA: -sok z ananasa
- KREM JOGURTOWY:
- -800 g. jogurtu greckiego -500 g. serka mascarpone
- -330 ml. śmietanki 30 % -140 g. cukru pudru -2 śmietan-fixy
- -35 g.żelatyny -1/2 szklanki wody
- OWOCE:
- -ok.1 l. porzeczki czerwonej a trochę czarnej -ananas z puszki
- GALARETKA:
- -1,5 l. wody -5 galaretek przezroczystych
Składniki
- CIASTO JAPOŃSKIE:
- -9 żółtek -60 g. cukru -sok z 1/2 cytryny -160 g. mąki
- -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -75 g. mleka -90 g. oleju
- -9 białek+szczypta soli -150 g. cukru -2 łyżki kakao
- DO NASĄCZENIA: -sok z ananasa
- KREM JOGURTOWY:
- -800 g. jogurtu greckiego -500 g. serka mascarpone
- -330 ml. śmietanki 30 % -140 g. cukru pudru -2 śmietan-fixy
- -35 g.żelatyny -1/2 szklanki wody
- OWOCE:
- -ok.1 l. porzeczki czerwonej a trochę czarnej -ananas z puszki
- GALARETKA:
- -1,5 l. wody -5 galaretek przezroczystych

Etapy przygotowania
ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem i sokiem, na puch. Przesiać tam mąkę z proszkiem. Mieszać łopatką dolewając mleko a potem olej. Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wmieszać łopatką.Ciasto rozdzielić na pół i jedną część wymieszać z przesianym kakao.

Na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia, wylać jasne ciasto.

Ciemne lać pasami. Ja dałam do rękawa cukierniczego, bez tylki i wyciskałam w ciasto.

Nożem poprzeciągać ciasto w dół i górę, tworząc, esy-floresy.

Nagrzać piekarnik do 150*C.i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą. Piec ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier. Biszkopt włożyć do blaszki zabezpieczonej wyżej boki. Nasączyć sokiem z ananasa.

krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Serek i jogurt trochę zmiksować, dolewając śmietanki i ubić z fixem. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem zgęstnieje.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.

owoce-porzeczkę umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Rozsypać na kremie. Ananas odsączyć i pokroić w kawałeczki, porozrzucać na porzeczkę. Ciasto schłodzić.

galaretka-Wodę zagotować, odstawić i rozmieszać tam galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać na placek. Schłodzić.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Rolada składająca się z biszkoptu, bitej śmietany oraz brzoskwiń. Idealna dla...
Odsłon: 17

Jak przyrządzisz wykwintne i aromatyczne danie obiadowe z frytkownicy beztłus...
Odsłon: 1033

Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Do pracy
- Azjatycka
- Polska
- Bez glutenu
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Ryż
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 175

Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 427

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1289
Ostatnio komentowane przepisy
Rolada składająca się z biszkoptu, bitej śmietany oraz brzoskwiń. Idealna dla...
Odsłon: 17

Jak przyrządzisz wykwintne i aromatyczne danie obiadowe z frytkownicy beztłus...
Odsłon: 1033

Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Do pracy
- Azjatycka
- Polska
- Bez glutenu
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Ryż
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Owoce
- Awokado
- Przyprawy
- Imbir
- Dla zdrowia
Odsłon: 175

Takie dania przywołują najlepsze wspomnienia z dzieciństwa.
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 427

Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 1289



Składniki
- CIASTO JAPOŃSKIE:
- -9 żółtek -60 g. cukru -sok z 1/2 cytryny -160 g. mąki
- -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -75 g. mleka -90 g. oleju
- -9 białek+szczypta soli -150 g. cukru -2 łyżki kakao
- DO NASĄCZENIA: -sok z ananasa
- KREM JOGURTOWY:
- -800 g. jogurtu greckiego -500 g. serka mascarpone
- -330 ml. śmietanki 30 % -140 g. cukru pudru -2 śmietan-fixy
- -35 g.żelatyny -1/2 szklanki wody
- OWOCE:
- -ok.1 l. porzeczki czerwonej a trochę czarnej -ananas z puszki
- GALARETKA:
- -1,5 l. wody -5 galaretek przezroczystych
ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem i sokiem, na puch. Przesiać tam mąkę z proszkiem. Mieszać łopatką dolewając mleko a potem olej. Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta i delikatnie wmieszać łopatką.Ciasto rozdzielić na pół i jedną część wymieszać z przesianym kakao.
Na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia, wylać jasne ciasto.
Ciemne lać pasami. Ja dałam do rękawa cukierniczego, bez tylki i wyciskałam w ciasto.
Nożem poprzeciągać ciasto w dół i górę, tworząc, esy-floresy.
Nagrzać piekarnik do 150*C.i wstawić na spód naczynie z gorącą wodą. Piec ok.50-60 min. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu, odwrócić na deskę i zdjąć papier. Biszkopt włożyć do blaszki zabezpieczonej wyżej boki. Nasączyć sokiem z ananasa.
krem- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego. Serek i jogurt trochę zmiksować, dolewając śmietanki i ubić z fixem. Na koniec dolewać letniej żelatyny i zmiksować ale nie długo bo krem zgęstnieje.Wyłożyć na biszkopt w blaszce.
owoce-porzeczkę umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Rozsypać na kremie. Ananas odsączyć i pokroić w kawałeczki, porozrzucać na porzeczkę. Ciasto schłodzić.
galaretka-Wodę zagotować, odstawić i rozmieszać tam galaretki. Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać na placek. Schłodzić.
Cudowne ciasto, i ta kompozycja w galaretce- piekne. Przeoczylam pare Twoich ciast i teraz nadrabiam zalegalosci :)))
Pięknie się prezentuje :-)