Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Józefina to ukochana żona Napoleona Bonaparte. Choć małżeństwo zakończyło się rozwodem, łączyło ich dość burzliwe i silne uczucie. Na jej cześć powstało ciasto, z jednej strony delikatne, a z drugiej intensywne i dosadne. Nie bez powodu nawiązuje do charakteru Józefiny.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457509
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1392
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2219
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 560
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457509
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1392
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2219
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 560
Składniki
Masło rozpuść w rondelku, a herbatniki czekoladowe rozdrobnij. Całość połącz w taki sposób, aby miało konsystencję mokrego piasku. Wyłóż spód formy przygotowanym herbatnikowym spodem. Dokładnie dociśnij go do tortownicy za pomocą łyżki lub szpatułki. Umieść w lodówce na minimum 30 minut.
Świeże listki mięty umieść w blenderze wraz z sokiem z cytryny lub limonki. Zmiksuj, aby powstała gładka masa. Serek śmietankowy zmiksuj wraz z cukrem pudrem, dołóż też mascarpone i wymieszaj składniki. Pod koniec dodaj miętę z sokiem cytrynowym. Połącz.
Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją w przygotowaną masę.
Wyciągnij spód z lodówki i wyłóż przygotowany krem. Wyrównaj i włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Gotowe ciasto udekoruj chrupiącymi orzeszkami i listkami mięty.