Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 342
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1154
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4156
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 342
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1154
Składniki
Mąkę, masło, żółtka, proszek i cukier puder łączymy razem i wyrabiamy. Lepimy kulę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie dzielimy na dwie części.
Na blachę dajemy papier do pieczenia. Rozwałkowany kawałek umieszczamy na blache, dziurkujemy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20 min na złoty kolor. Po upieczeniu tak samo robimy z drugą częścią.
W między czasie przygotowujemy masę śmietanową: ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder 1 łyżkę i śmietan fix.
Po ostygnięciu ciast, na pierwsze wykładamy masę ze śmietany, dalej przykładamy ciasto posmarowane masą kajmakową. Kiedy mamy wszystko gotowe posypujemy migdałami i na kilka godzin odstawismy do lodówki.