Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowa szarlotka z czekoladą to przepyszne ciasto o zdecydowanym smaku, idealne dla wielbicieli szarlotek i jabłeczników. Usmażone jabłka świetnie komponują się z cynamonem, kakaowe kruche ciasto doskonale współgra z posiekaną czekoladą tworząc wyśmienitą całość. Takie ciasto to błyskawiczny w przygotowaniu smakołyk, który szybko znika z talerzy.
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 750
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 72
Dyniowe rogaliki to idealna przekąska na chłodniejsze dni. Kruche, delikatnie...
Odsłon: 6500
Polecam. Podstawą jest dobry twaróg z dobrymi dodatkami.
Odsłon: 750
Polecam ten przepis na szynkę pieczoną zarówno na obiad podaną z sosem jak i...
Odsłon: 72
Dyniowe rogaliki to idealna przekąska na chłodniejsze dni. Kruche, delikatnie...
Odsłon: 6500
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier kryształ oraz kakao, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Z wyrobionego ciasta odcinamy 1/3 część, ciasto wkładamy do dwóch woreczków i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika.
Obrane ze skórki jabłka kroimy w plastry. Pokrojone owoce wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i całość smażymy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając ( należy uważać żeby jabłka się nie przypaliły). Gdy jabłka będą już miękkie wsypujemy cynamon i jeszcze raz wszystko mieszamy po czym zdejmujemy z ognia. Na końcu do masy jabłkowej dodajemy kaszę mannę, wszystko razem łączymy i wystudzamy.
Większą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy i równomiernie rozprowadzamy je łyżką. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C po czym wyjmujemy z pieca i studzimy. Na podpieczonym cieście umieszczamy usmażone jabłka i dokładnie je rozprowadzamy. Jabłka posypujemy posiekaną czekoladą, a na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto, równomiernie je rozprowadzając. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 35- 40 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.