Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowa szarlotka z czekoladą to przepyszne ciasto o zdecydowanym smaku, idealne dla wielbicieli szarlotek i jabłeczników. Usmażone jabłka świetnie komponują się z cynamonem, kakaowe kruche ciasto doskonale współgra z posiekaną czekoladą tworząc wyśmienitą całość. Takie ciasto to błyskawiczny w przygotowaniu smakołyk, który szybko znika z talerzy.
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 564
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3076
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 530
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 46
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 564
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 3076
Czyli dekonstrukcja postnych śledzi z ziemniakami.
Odsłon: 530
Kremowy deser z serka mascarpone z dodatkiem musu brzoskwiniowego i z egzotyc...
Odsłon: 46
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier kryształ oraz kakao, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Z wyrobionego ciasta odcinamy 1/3 część, ciasto wkładamy do dwóch woreczków i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika.
Obrane ze skórki jabłka kroimy w plastry. Pokrojone owoce wrzucamy do garnka, dodajemy cukier i całość smażymy na małym ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając ( należy uważać żeby jabłka się nie przypaliły). Gdy jabłka będą już miękkie wsypujemy cynamon i jeszcze raz wszystko mieszamy po czym zdejmujemy z ognia. Na końcu do masy jabłkowej dodajemy kaszę mannę, wszystko razem łączymy i wystudzamy.
Większą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy i równomiernie rozprowadzamy je łyżką. Ciasto pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C po czym wyjmujemy z pieca i studzimy. Na podpieczonym cieście umieszczamy usmażone jabłka i dokładnie je rozprowadzamy. Jabłka posypujemy posiekaną czekoladą, a na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto, równomiernie je rozprowadzając. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 35- 40 minut, po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.