Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsza propozycja to bardzo smaczne, puszyste oraz mięciutkie, mocno kakaowe ciasteczka wypełnione kawałkami orzeszków ziemnych i otulone aromatyczną nutką waniliową. Idealne do popołudniowej kawy lub na pożywną i energetyczną przekąskę :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10346
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5956
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12783
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4548
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10346
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5956
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12783
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4548
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy, dodajemy jajka i ubijamy razem za pomocą miksera.
Do miski dodajemy obie mąki, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dobrze mieszamy wszystkie suche składniki.
Do ubitych z masłem jajek, dodajemy suche składniki i mieszamy do momentu powstania ciasta. Orzeszki ziemne siekamy lub rozbijamy w moździerzu na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta - ponownie mieszamy.
Ciasto, które jest dość kleiste, przekładamy na folię spożywczą, owijamy je i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki ciasta układamy z zachowaniem odpowiednich odstępów, gdyż ciasteczka dość sporo urosną. * jeśli ciasto mocno się klei, porcjujmy je za pomocą łyżeczki i nakładajmy na zwilżone dłonie.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut.
Ciasteczka po ostygnięciu przechowujemy w metalowej puszce.
Życzę smacznego! :)