Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, błyskawiczny przepis na pyszną przekąskę odpowiednią dla osób będących na diecie doktora Dukana(faza II). Ciasteczka te smakują każdemu, nawet osobom które nie są na diecie! :)
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4848
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7484
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 1003
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4848
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7484
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 1003
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Składniki
Do miski wsypujemy otręby, dodajemy proszek do pieczenia, kakao i rozdrobniony słodzik. Można użyć słodzika przeznaczonego specjalnie do wypieków. Wszystko mieszamy.
Dodajemy roztrzepane jajko i twaróg lub serek wiejski. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, lub blenderem jeśli chcemy uzyskać bardziej jednolitą masę.
Rozgrzewamy piekarnik do 200*C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem lub folią do pieczenia i łyżką nakładamy na nią powstałą masę, formując malutkie ciasteczka, w sporych odstępach, bo rozchodzą się na boki podczas pieczenia. Powinniśmy otrzymać 6 sztuk ciastek. Pieczemy 15-20 minut. Im dłużej, tym ciastka będą bardziej chrupiące. Zamiast kakao możemy użyć cynamonu lub dowolnego aromatu.
Być może ciasteczka nie zachwycają wyglądem, jednak są pyszną, dietetyczną(i nie tylko) przekąską! :) Można je jeść same, ale dobrze smakują też posmarowane serkiem wiejskim :) Smacznego!