Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kakaowe ciastka z gałązkami w śniegu"
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 117
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 117
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Składniki
Wartość odżywcza sztuki 250 kcal Białko 9 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 74 g
Mąkę przesiewam z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaję żółtka, masło, cukier puder, olej i zagniatam, żeby się połączyły. Z ciasta formuję kulę, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 15 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję i za pomocą foremek w kształcie gwiazdek lub kół różnej wielkości wycinam ciasteczka. Układam je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia według wielkości – duże gwiazdki z dużymi, małe z mniejszymi. Piekę 20 minut w 180oC.
Białka ucieram z cukrem pudrem na gładki lukier. Pod koniec dodaję sok z limonki, mieszam.
Ostudzone ciasteczka smaruję lukrem i układam jedne na drugich, od największego do najmniejszego, aby utworzyły kształt choinki. Na koniec dekoruję kolorowymi spożywczymi perełkami, które imitują bombki. Choinki odstawiam w chłodne miejsce, by lukier dobrze zastygł.
Czas przygotowania 90 minut. Cena sztuki ok. 0,90 zł.Źródło: Rewia