Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanelbullar to przysmak kuchni szwedzkiej, który tłumaczymy jako „bułeczki z cynamonem”, ponieważ do wykonania nadzienia używa się znacznej ilości tej przyprawy. Do przygotowania ciasta natomiast dodaje się kardamon. Bułeczki pysznie smakują z czarną kawą lub herbatą.
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2266
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 112
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5231
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 702
Placki z selera to świetna i nietypowa alternatywa dla klasycznych placków zi...
Odsłon: 2266
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 112
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 5231
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 702
Składniki
Połącz miękkie masło z cukrami, przyprawami, mąką i wodą. Wymieszaj, aby masa była gładka i łatwa do smarowania.
Pokrusz drożdże do miski i dodaj ciepłe mleko. Wymieszaj, aż drożdże całkowicie rozpuszczą się w mleku. Następnie dodaj cynamon, pokrojone w kostkę masło, cukier i połowę porcji mąki. Wymieszaj, aby powstało miękkie ciasto, następnie dodaj sól i resztę mąki. Zagnieć ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ze specjalnym hakiem. Ugniataj około 10 minut, aby ciasto było gładkie i zwarte, a następnie zostaw na 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
Przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na duży prostokąt (ok. 30 × 40 cm). Rozłóż nadzienie na całej powierzchni ciasta, a następnie ciasno zwiń w roladę (od dłuższego boku). Powstały rulon pokrój ostrym nożem na ok. 1 – 1,5 cm plastry. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia rozłóż bułeczki tak, aby były między nimi odstępy. Przykryj ściereczkami i odstaw na 30 – 40 minut. Po tym czasie posmaruj wierzchy bułek roztrzepanym jajkiem i posyp perlistym cukrem. Piecz w piecu nagrzanym do 200°C przez ok. 10 – 15 minut, aż nabiorą złotego koloru. Następnie wystudź kanelbullar i podawaj.