Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pychoty z ciasta półfrancuskiego. Kapelusze z wiśniami przygotowuje się super sprawnie i szybko. Zagniatanie ciasta zajmuje chwilkę, później wrzucamy ciasto do lodówki i mamy czas na inne zajęcia, a na koniec szybkie sklejanie kapelusików i ciastka gotowe :)
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37357
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37357
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól i śmietanę. Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin). Wiśnie mieszam z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i wykrawam szklanką koła. Na jednym kole układam kilka wiśni lub dżem wiśniowy i przykrywam drugim kołem, dociskam brzegi. Kapelusze układam na blaszce wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę około 15 minut, aż zrobią się rumiane. Lekko przestygnięte ciastka posypuję cukrem pudrem. Kapelusze z wiśniami najlepiej smakują na ciepło, zatem smacznego i zabieramy się do jedzenia :)