Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt przełożony delikatnym kremem mascarpone z masą krówkową i orzechami. Skusi każdego zarówno tych co słodkości lubią, co i mniej. Krem nie ma cukru pudru co powoduje że jego wersja light jeśli o słodkość chodzi równoważy się z masą kajmakową :)
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 90
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 111
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 91
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 775
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 1187
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 90
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 111
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 91
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 775
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 1187
Składniki
Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli oraz stopniowo dosypujemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz budyń toffi. Całość KONIECZNIE mieszamy łyżką (nie wolno na tym etapie używać już miksera ponieważ biszkopt w przeciwnym razie nie wyrośnie). Blaszkę o wymiarach 23x23 wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy zrobioną wcześniej masę a następnie na 30 min wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przecinamy na dwa blaty. Dolny nasączamy przyrządzonym ponczem.
Przygotowanie kremu: Do śmietanki dodajemy śmietan fix i ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwile miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przyrządzony krem przekładamy na dolny biszkopt a następnie przykrywamy górnym biszkoptem.
Udekorowanie ciasta: Puszkę kajmaku otwieramy i wstawiamy do garna z gotującą się wodą do połowy wysokości puszki. Kiedy masa się podgrzeje wyjmujemy ją i przelewamy na górny biszkopt. Następnie posypujemy go posiekanymi orzechami oraz migdałami. Wstawiamy do lodówki na min. 3h.