Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawowa wuzetka. Bitą śmietanę zastępuje tu masa serowo-śmietankowa. Ciasto dość proste w przygotowaniu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8080
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1167
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9850
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4532
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 542
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8080
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1167
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9850
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4532
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 542
Składniki
Jedna lub dwie Blaszki 25 X 22 wyłożone papierem. Ciasto. Przygotować kawę i ostudzić. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W jednej misce wymieszać suche składniki : mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce trzepaczką wymieszać płynne składniki : zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki powoli przelewać do suchych mieszając trzepaczką, do dokładnego połączenia się składników. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w 180 C ok. 20 min, do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta. Krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Śmietanę ubić na sztywno. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Gdy będzie przestudzona ale płynna dodać do niej dwie, trzy łyżki kremu, wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą śmietanę.
Na spód blaszki położyć jedno ciasto, wyłożyć krem, przykryć drugim ciastem Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godz.