Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, podzielne, kawowe ciasto, które rozpływa się w ustach. Pięć odpowiednio zestawionych ze sobą warstw domowego biszkoptu, delikatnego kremu i galaretki, składa się na wyjątkowo smaczną całość. Mimo, że ciasto prezentuje się wyjątkowo efektownie, to w prosty sposób przygotujecie je w swoim domu (przepis w formie krok po kroku + zdjęcia). Zapraszam do przepisu i ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 124
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 110
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 124
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 110
Składniki
BISZKOPT: Dno blachy [standardowa blacha do pieczenia, wymiary 25 na 36 cm.] smarujemy masłem i opruszamy bułką tartą lub kaszą manną.
Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy do białek szczyptę soli i ubijamy na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy mikserem żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej, kremowej konsystencji. Do masy, z ubitych żółtek, dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia i pięć łyżek ubitej piany z białek (białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy całość dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Naszą biszkoptową masę przekładamy do blachy. Wkładamy do nagrzanego do 170° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół] . Pieczemy 35 do 45min, do tak zwanego suchego patyczka.
Aby biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm. [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan – a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie, delikatnie okrajamy boki i wyjmujemy biszkopt z blachy. (Po przechyleniu blachy do góry nogami, okrojony biszkopt powinnien sam odczepić się od dna blaszki).
KREM KAWOWY: Żelatynę rozpuszczamy w 2/3 szklanki gorącej, przegotowanej wody.
Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy kawę i dokładnie mieszamy.
Serek, śmietanę oraz cukier miksujemy. Gdy masa zaczyna gęstnieć, dodajemy do niej (nie przerywając miksowania) rozpuszczoną żelatynę z kawą. Mieszamy mikserem, aż całość nabierze gęstości.
PRZEKŁADANIE CIASTA: Biszkopt kroimy na dwie równe części. Wyrównujemy nożem nierówności, a biszkoptowe ścinki odkładamy na talerzyk, bo później jeszcze je wykorzystamy. (Im lepiej wyrównany biszkopt, tym bardziej profesjonalnie będzie prezentować się ciasto w efekcie końcowym).
Pierwszy blat wkładamy na dno blachy i go nasączamy.
Na biszkopt wykładamy 2/3 kremu, który równomiernie rozprowadzamy.
Na krem kładziemy drugi biszkoptowy blat. Ewentualne luki pomiędzy biszkoptem a blaszką, wypełniamy biszkoptowymi ścinkami. Biszkopt nasączamy.
Na biszkopt wykładamy pozostałą część kremu. Równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy ciasto do lodówki i zabieramy się, za przygotowanie galaretki.
W 500 ml. gorącej, przegotowanej wody, rozpuszczamy kawę, żelatynę i cukier. Odstawiamy do przestygnięcia (od czasu do czasu mieszamy).
Galaretkę wylewamy delikatnie na górę ciasta. Całość wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3h., a najlepiej na całą noc.
ZDOBIENIE: Kroimy ciasto i układamy na paterze lub talerzyku.
Każdy z kawałków ozdabiamy ubitą śmietaną, za pomocą rękawa do zdobienia, z końcówką typu: ‘zamknięta gwiazda’.
Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce! SMACZNEGO!!! :)