Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kawowe ciasto z pianką musli"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 44
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 63
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2751
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 221
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 158
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 44
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 63
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2751
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 221
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 158
Składniki
1/3 orzechów włoskich drobno posiekaj. Tortownicę grubo posmaruj masłem, a następnie wysyp rozdrobnionymi orzechami. Kawę rozpuść w 1/2 szkl. wrzątku. Połowę odlej, do reszty dodaj miód, sporą szczyptę cynamonu oraz likier.
Biszkopt ułóż w tortownicy i obficie nasącz go przygotowanym ponczem kawowym.
Pozostałe orzechy, migdały i rodzynki zalej wrzątkiem, po 5 min osącz na sitku, posiekaj dość drobno. Daktyle pokrój w kosteczkę, a płatki pokrusz. Żelatynę rozpuść w 1/3 szkl. gorącej wody, przestudź.
Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem pudrem. Połącz z serkiem mascarpone. Wlej pozostałą kawę i żelatynę, Wymieszaj. Dodaj bakalie, płatki kukurydziane i startą czekoladę. Masę wyłóż na biszkopt, wyrównaj wierzch. Wstaw do lodówki na ok. 4 godz.
Kiedy masa stężeje, zdejmij obręcz tortownicy. Przed podaniem torcik udekoruj, np. plasterkami jabłek (wcześniej skrop je sokiem cytrynowym, aby nie ściem niały), połówkami orzechów włoskich oraz listkami mięty.Źródło: Tina