Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli w niehandlową niedzielę najdzie cię chęć na coś słodkiego do kawy, sięgnij po przepis na proste, szybkie ciasto ze składników, które z znajdziesz w kuchennej szafce i w lodówce. Nie masz w domu oleju kokosowego? Nic nie szkodzi, zastąp go olejem rzepakowym lub płynnym masłem. Zamiast daktyli z powodzeniem możesz dodać rodzynki, a nerkowce zastąpić orzechami włoskimi. Kawę rozpuszczalną możesz w ostateczności zastąpić drobno zmieloną kawą ziarnistą. Kawowiec na niedzielę i tak będzie pyszny!
Tortownica 24 cm
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3270
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 195
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3270
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 195
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 69
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 103
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 79
Składniki
Roztop w rondelku olej kokosowy i odstaw do przestudzenia. Pokrój na mniejsze kawałki daktyle, posiekaj orzechy nerkowca.
Utrzyj całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (mikserem na wysokich obrotach). Nie przerywając miksowania, cienką strużką wlej do masy jajecznej olej kokosowy.
Przesiej przez sitko mąkę, kakao, kawę i proszek do pieczenia. Partiami dodawaj produkty sypkie do masy, mieszając ją szpatułą – tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj w ciasto orzechy nerkowca i daktyle.
Natłuść i oprósz mąką tortownicę o średnicy 24 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).