Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co może wyjść z połączenia biszkoptu kawowego, masy chałwowej i wiśni z kompotu? Idealne ciasto Kawowy Buziak!
Wymiary: blacha ok. 30 x 24 cm
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 155
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 155
Składniki
Białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj cukier. Następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Cały czas mieszaj do połączenia składników.
W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, kakao, kawę i proszek do pieczenia. Kiedy piana z białkami będzie już gotowa, dodaj produkty sypkie i delikatnie wymieszaj. Zrób to tylko do połączenia składników.
Formę o wielkości ok. 30 x 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i włóż do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Wyciągnij i ostudź całkowicie.
Zimną śmietanę kremówkę ubij mikserem na gęstą pianę. Następnie porcjami dodawaj serek mascarpone oraz pokruszoną chałwę. Krótko miksuj do połączenia składników. Jeśli masa jest za mało słodka, dodaj odrobinę cukru pudru i zmiksuj krótko.
Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, odstaw do napęcznienia. Podgrzej ją następnie przez 10–20 sekund w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej aż się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj kopiastą łyżkę kremu chałwowego i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej żelatynę do reszty masy i krótko zmiksuj.
Na upieczony i ostudzony biszkopt ułóż po lewej stronie, na środku i po prawej stronie, w jednym rzędzie, wiśnie. Wyłóż teraz masę chałwową.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wylej ją na wierzch ciasta. Posiekaj czekoladę gorzką i chałwę. Wyłóż jako dekorację. Wstaw kawowego buziaka do lodówki.