Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kawowy piernik z wiśniowym lukrem"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 731
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 160
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 434
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 731
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 160
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 434
Składniki
Miód przełóż do garnka. Dodaj do niego brązowy cukier oraz masło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą i dobrze połączą. Wtedy dolej kawę. Jeszcze chwilę razem podgrzej. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Rodzynki przebierz, wymieszaj z wiśniami. Mąkę wymieszaj z przyprawą do pierników, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Potem przesiej do miseczki. Sodę rozpuść 2-3 łyżkach zimnej wody, dodaj do sypkich składników. Następnie wlej miód z cukrem, masłem i kawą. Wbij jajka. Dołóż rodzynki z wiśniami. Dobrze wymieszaj.
Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. godziny. Wystudź.
Lukier przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Potem dolej do niego wiśniówkę, wymieszaj i oblej gotowe ciasto. Piernik odstaw do ostygnięcia.Źródło: Tina