Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kawowy piernik z wiśniowym lukrem"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4168
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34255
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1871
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113677
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4168
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34255
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1871
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113677
Składniki
Miód przełóż do garnka. Dodaj do niego brązowy cukier oraz masło. Podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuszczą i dobrze połączą. Wtedy dolej kawę. Jeszcze chwilę razem podgrzej. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.
Rodzynki przebierz, wymieszaj z wiśniami. Mąkę wymieszaj z przyprawą do pierników, kakao oraz proszkiem do pieczenia. Potem przesiej do miseczki. Sodę rozpuść 2-3 łyżkach zimnej wody, dodaj do sypkich składników. Następnie wlej miód z cukrem, masłem i kawą. Wbij jajka. Dołóż rodzynki z wiśniami. Dobrze wymieszaj.
Podłużną foremkę wyłóż pergaminem. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. godziny. Wystudź.
Lukier przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Potem dolej do niego wiśniówkę, wymieszaj i oblej gotowe ciasto. Piernik odstaw do ostygnięcia.Źródło: Tina