Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć kochani! Pokażę Wam dzisiaj jak zrobić jedno z najlepszych ciast na świecie, pachnące, pełne suszonych owoców, obowiązkowo zajmujące główne miejsce na wigilijnym stole. Pokażę Wam dzisiaj jak przygotować keks.
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 165
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 854
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 655
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 165
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 854
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 655
Składniki
Ja skorzystam z gotowej mieszanki suszonych owoców, ale oczywiście można ją również skomponować samemu. Jeżeli owoce są duże, kroimy je drobno. Ja swoje zostawię takie jak są, wsypuję je do miski, dosypuję 2 łyżki mąki i mieszam, tak aby mąką oblepiła dokładnie bakalie – to zapobiegnie opadaniu owoców na spód ciasta podczas pieczenia.
Resztę mąki przesiewam do miski. Dodaję proszek do pieczenia i mieszam. W mleku rozpuszczam sodę. Żółtka oddzielam od białek. Masło kroję w kostkę, dodaję cukier i ucieram na najniższych obrotach na gładką masę. Następnie dodaję po 1 żółtku cały czas ucierając ( mniej więcej minuta ucierania na 1 żółtko)W między czasie do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
Do masy z żółtkami dodaję mąkę i mleko z sodą. Na końcu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam drewnianą łyżką, aż piana połączy się z ciastem. Teraz już tylko dosypuję bakalie i ponownie mieszam łyżką.
Wszystko przekładam do foremki keksówki o długości 35 cm. Wysmarowałam ją masełkiem i wysypałam bułką tartą. Wyrównuję wierzch ciasta i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.
W połowie pieczenia, ostrym nożem nacinam wierzch ciasta wzdłuż, tak aby ładnie i równo pękło. Pod sam koniec pieczenia robię test suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie, dekoruję je białą polewą i kandyzowaną skórką owocową. Smacznego!!!