Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć kochani! Pokażę Wam dzisiaj jak zrobić jedno z najlepszych ciast na świecie, pachnące, pełne suszonych owoców, obowiązkowo zajmujące główne miejsce na wigilijnym stole. Pokażę Wam dzisiaj jak przygotować keks.
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1382
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1382
Składniki
Ja skorzystam z gotowej mieszanki suszonych owoców, ale oczywiście można ją również skomponować samemu. Jeżeli owoce są duże, kroimy je drobno. Ja swoje zostawię takie jak są, wsypuję je do miski, dosypuję 2 łyżki mąki i mieszam, tak aby mąką oblepiła dokładnie bakalie – to zapobiegnie opadaniu owoców na spód ciasta podczas pieczenia.
Resztę mąki przesiewam do miski. Dodaję proszek do pieczenia i mieszam. W mleku rozpuszczam sodę. Żółtka oddzielam od białek. Masło kroję w kostkę, dodaję cukier i ucieram na najniższych obrotach na gładką masę. Następnie dodaję po 1 żółtku cały czas ucierając ( mniej więcej minuta ucierania na 1 żółtko)W między czasie do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę.
Do masy z żółtkami dodaję mąkę i mleko z sodą. Na końcu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam drewnianą łyżką, aż piana połączy się z ciastem. Teraz już tylko dosypuję bakalie i ponownie mieszam łyżką.
Wszystko przekładam do foremki keksówki o długości 35 cm. Wysmarowałam ją masełkiem i wysypałam bułką tartą. Wyrównuję wierzch ciasta i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.
W połowie pieczenia, ostrym nożem nacinam wierzch ciasta wzdłuż, tak aby ładnie i równo pękło. Pod sam koniec pieczenia robię test suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie, dekoruję je białą polewą i kandyzowaną skórką owocową. Smacznego!!!