Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Plaster schabu z tłuszczykiem i kością.
Odsłon: 65
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 404
Gniazda, pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie – to alternatywne nazwy niesam...
Odsłon: 2890
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 681
Plaster schabu z tłuszczykiem i kością.
Odsłon: 65
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 404
Gniazda, pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie – to alternatywne nazwy niesam...
Odsłon: 2890
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 681
Składniki
Suszone owoce zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i kroimy na drobne kawałki. Oprószamy je mąką, aby nie opadły w cieście na dno.
Mąkę przesiewamy do miski i wsypujemy do niej proszek do pieczenia. W osobnej misce ucieramy margarynę, dodając kolejno jajka oraz porcje cukru pudru i cukru wanilinowego. Pod koniec ucierania wsypujemy małymi partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość ucieramy do momentu, aż ciasto będzie puszyste. Do tak przygotowanego ciasta wsypujemy bakalie i delikatnie mieszamy.
Keksówkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu można ciasto polać polewą lub lukrem. Keks najlepiej kroić wtedy, gdy całkowicie ostygnie, bo jest bardzo kruchy.