Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to bardzo tradycyjne ciasto, które swoją historią sięga starożytnego Rzymu. Przez lata przepisy oczywiście zmieniano i modyfikowano, dostosowując do panujących warunków i dostępnych składników. W tej chwili jest to przeważnie ciasto biszkoptowe lub babkowe z mieszanką bakalii, pieczone w prostokątnej wąskiej formie keksówce. Można je dodatkowo polać lukrem. Przyznam się szczerze, że keksa piekłam pierwszy raz, nie licząc jakiegoś jednego przypadku z dzieciństwa. Keks to ciasto, które z reguły przygotowuje się na Święta Bożego Narodzenia lub na Wielkanoc.
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1083
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 1451
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4441
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 105
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 1083
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 1451
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4441
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 105
Składniki
Bakalie przesypałam do miski i wymieszałam z około 2 łyżkami mąki pszennej tortowej, Żółtka oddzieliłam od białek. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera i zaczęłam ucierać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. W trakcie ucierania do masła dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do uzyskania puszystej masy. Mąkę pszenną tortową przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Następnie przesypałam ją do masy maślano - jajecznej. Dolałam mleko i wszystko zmiksowałam do połączenia składników. W osobnej misce ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i wmieszałam je delikatnie łyżką do ciasta. Na koniec do ciasta wsypałam bakalie i również wymieszałam ostrożnie łyżką. Gotowe ciasto przełożyłam do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Użyłam formy ćwibakówki z półokrągłym dnem o długości 39cm. Lepsza jest forma keksówka o tej samej długości, ale ja takiej długiej nie posiadam. Ciasto piekłam około godziny w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Po upieczeniu keks wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem można go polać lukrem cytrynowym utartym z cukru pudru i soku z cytryny.