Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocny, pyszny z dużą ilością bakalii keks, musi być obowiązkową propozycją na świątecznym stole obok wielu innych wypieków. Sposób przygotowania tego ciasta jest banalnie prosty nie może się nie udać.
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6664
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4580
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327067
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6664
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4580
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327067
Składniki
Do miski przekładamy miękkie masło i ucieramy je na puszystą masę stopniowo dodając cukier kryształ a następnie cukier waniliowy. Cały czas ucierając dodajemy również żółtka oddzielone od białek, makę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie łączymy z ciastem. Do miski przekładamy bakalie: rodzynki muszą być sparzone, orzechy oraz skórkę pomarańczową, trzy łyżki skórki pomarańczowej zostawiamy do ozdobienia keksa. Bakalie obtaczamy w łyżce mąki. Do ciasta wsypujemy bakalie i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy na keks wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch ciasta i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. około 50 – 60 minut. Upieczony keks zostawiamy w formie do wystudzenia. Do miski wlewamy wrzątek dodajemy sok z cytryny i stopniowo wsypujemy cukier puder cały czas mieszając. Tak przygotowanym lukrem polewamy wystudzony keks, wierzch ciasta dekorujemy pozostałą skórką pomarańczową.