Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to jedno z najprostszych w przygotowaniu ciast. Wystarczy utrzeć ze sobą wszystkie składniki, dodać ulubione orzechy, kandyzowane owoce i gotowe. Aby ciasto wyszło idealnie, bakalie przed dodaniem do ciasta wymieszaj z dwiema łyżkami mąki. Wówczas będziesz mieć pewność, że nie opadną na dno.
Keksówka 30 × 12 cm
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 286
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1234
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 31
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 286
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1234
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 123
Składniki
Bakalie wymieszaj z dwiema łyżkami mąki.
Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Gdy cukier przestanie chrzęścić, cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku.
Mąkę połącz z sodą oczyszczoną, partiami wsypuj do masła utartego z cukrem i żółtkami, całość dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Za pomocą sylikonowej szpatułki delikatnie połącz z masą. Następnie dorzuć bakalie obtoczone w mące i ponownie dokładnie wszystko ze sobą wymieszaj.
Keksówkę o wymiarach 30 × 12 cm wysmaruj masłem i oprósz od wewnątrz bułką tartą. Przelej ciasto i za pomocą łyżki wyrównaj wierzch.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 60 minut – do suchego patyczka.