Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to jedno z najprostszych w przygotowaniu ciast. Wystarczy utrzeć ze sobą wszystkie składniki, dodać ulubione orzechy, kandyzowane owoce i gotowe. Aby ciasto wyszło idealnie, bakalie przed dodaniem do ciasta wymieszaj z dwiema łyżkami mąki. Wówczas będziesz mieć pewność, że nie opadną na dno.
Keksówka 30 × 12 cm
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 86
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 43
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 47
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2790
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 112
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 86
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 43
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 47
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2790
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 112
Składniki
Bakalie wymieszaj z dwiema łyżkami mąki.
Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Gdy cukier przestanie chrzęścić, cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku.
Mąkę połącz z sodą oczyszczoną, partiami wsypuj do masła utartego z cukrem i żółtkami, całość dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Za pomocą sylikonowej szpatułki delikatnie połącz z masą. Następnie dorzuć bakalie obtoczone w mące i ponownie dokładnie wszystko ze sobą wymieszaj.
Keksówkę o wymiarach 30 × 12 cm wysmaruj masłem i oprósz od wewnątrz bułką tartą. Przelej ciasto i za pomocą łyżki wyrównaj wierzch.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 60 minut – do suchego patyczka.