Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to jedno z moich ulubionych ciast świątecznych - aromatyczny i z dużą ilością słodkich bakalii! Sprawdźcie mój przepis na keks z dodatkiem mąki kokosowej i z wiórkami kokosowymi.
Forma keksowa
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 66
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4314
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2590
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 66
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4314
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2590
Składniki
Mieszankę keksową zalewamy rumem, likierem (najlepiej cytrusowym) lub sokiem. Zostawiamy na godzinę, po tym czasie odcedzamy. Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, po jednej sztuce, cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąki, proszek do pieczenia i wiórki, miksujemy. Na końcu dodajemy mieszankę keksową i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do blachy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut, w połowie przykrywamy papierem do pieczenia lub pergaminem, aby nie spiekł się od góry. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.