Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to jedno z moich ulubionych ciast świątecznych - aromatyczny i z dużą ilością słodkich bakalii! Sprawdźcie mój przepis na keks z dodatkiem mąki kokosowej i z wiórkami kokosowymi.
Forma keksowa
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3948
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154648
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1001
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 408
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 3948
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154648
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1001
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 408
Składniki
Mieszankę keksową zalewamy rumem, likierem (najlepiej cytrusowym) lub sokiem. Zostawiamy na godzinę, po tym czasie odcedzamy. Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, po jednej sztuce, cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąki, proszek do pieczenia i wiórki, miksujemy. Na końcu dodajemy mieszankę keksową i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do blachy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut, w połowie przykrywamy papierem do pieczenia lub pergaminem, aby nie spiekł się od góry. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.