Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keks to jedno z moich ulubionych ciast świątecznych - aromatyczny i z dużą ilością słodkich bakalii! Sprawdźcie mój przepis na keks z dodatkiem mąki kokosowej i z wiórkami kokosowymi.
Forma keksowa
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1767
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7394
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2900
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1767
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7394
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2900
Składniki
Mieszankę keksową zalewamy rumem, likierem (najlepiej cytrusowym) lub sokiem. Zostawiamy na godzinę, po tym czasie odcedzamy. Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, po jednej sztuce, cały czas miksując. Następnie dodajemy jogurt, mąki, proszek do pieczenia i wiórki, miksujemy. Na końcu dodajemy mieszankę keksową i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do blachy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut, w połowie przykrywamy papierem do pieczenia lub pergaminem, aby nie spiekł się od góry. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.