Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I chociaż ta nazwa kompletnie nie zgadza się z moim wyobrażeniem ciasta zwanego keksem – bo ten powinien być napchany bakaliami – to skład tego ciasta jest tak bogaty, że w sumie może zostać keksem
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 132
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 223
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 71
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 132
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 223
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 71
Składniki
Marchew trę na tarce jarzynowej o małych oczkach. Nadmiar soku odciskam. Ocieram skórkę z pomarańczy, a sok wyciskam. Masło ucieram z ½ szklanki cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Cały czas ucierając dodaję kolejno żółtka, skórkę pomarańczową, 6 łyżek soku pomarańczowego, utartą marchew, mielony mak i mielone migdały. Białka ubijam na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaję ¼ szklanki cukru. Dokładnie ubijam do rozpuszczenia się cukru.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy makowej razem z połową piany i mieszam. Na koniec dodaję resztę piany i delikatnie mieszam łopatką. Formę keksową o długości 30 cm wykładam papierem do pieczenia i przelewam ciasto. Foremkę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piekę 60 minut do suchego patyczka. Uchylam drzwiczki piekarnika i zostawiam ciasto na 15 minut. Następnie wyciągam ciasto i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy ciasto wystygnie, przygotowuję czekoladę.
Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści, a następnie mieszam do połączenia się składników. Czekoladę wylewam na ciasto i dowolnie ozdabiam. Keks makowo-migdałowy gotowy. Smacznego :)